ATT SE & GÖRA

Harstena

Harstena är en av de populäraste öarna i Östergötlands skärgård. Ön är känd för sin fina skärgårdsmiljö och för den säljakt som bedrevs här förr i tiden. På ön finns många olika saker att göra, förutom att bada och fiska kan man besöka det lilla muséet som visar hur livet i skärgården var innan dagens moderna tider. Det finns också ett rökeri där man kan köpa rökt fisk som just fiskats runt udden. Öns bageri ligger i byn och har nybakade frallor och bullar hela sommaren. Varför inte passa på att köpa med en Harstenalimpa hem till fastlandet! 

Till Harstena kan man ta sig på olika sätt:
– Skärgårdslinjen från Fyrudden, Tyrislöt eller Arkösund, se www.skärgårdslinjen.com 
– Taxibåt från valfri hamn i närheten, se www.harstena.nu 

Häradsskärs fyrplats

Längst ut i det Östgötska havsbandet ligger ön Häradsskär. Ön har varit en välkänd fiskeplats sedan början av medeltiden. Landskapet är flackt och består av två skär som är förbundna av en spång. Under flera århundraden har människor levt och arbetat här, alltid lika beroende av vädrets makter.

Häradsskär

Östgötaleden (vandringsled)

I Gryt finns många fina strövområden. Östgötaleden sträcker sig från Fyrudden längs hela strandkanten mot Ekön. En sträcka på ett par kilometer, med många fina vyer. Utmed stigen finns ett utkikstorn och en grillplats.

HÖSTVANDRING
Kom med på en härlig vandringstur i Eköns vackra naturreservat torsdagen den 4 nov. Vi utgår från Fyrudden kl. 10.00och vandringen beräknas ta 6 timmar. Egen matsäck inmundigas på vacker plats vald av Karin och Caroline som leder oss genom denna vandring. Väl tillbaka på Fyrudden finns det möjlighet för dusch och bastubad. På kvällen njuter vi av en härlig middag och fin gemenskap på Fyruddens restaurang. Välkomna att boka på 0123-40210

Läs mer på www.visitostergotland.se/ostgotaleden/

[easingslider id=”1276″]

Badplats

Allmänt kommunalt bad finns vid Sandgärdet, beläget mellan Gryt och Hembygdsgården. Badet i Sandgärdet är handikappanpassat och har nya toaletter. Här finns också ett utegym. Man kan även bada vid Björkudden och Eköns camping.